
Υπηρεσίες
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
Η Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων στοχεύει στην ψυχική υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών/ εφήβων. Η συμβουλευτική μέσα από ατομικές θεραπείες έχει ως σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινής ζωής και στην αξιοποίηση των ικανοτήτων τους.
Συνήθως τα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζουν τις δυσκολίες τους και την ανάγκη τους για βοήθεια με έμμεσο τρόπο, συχνά μη αντιληπτό απ τους γονείς. Ο ειδικός ψυχολόγος, χρησιμοποιώντας τη συμβουλευτική διαδικασία μέσα από θεραπευτικές τεχνικές, λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυξιακή ηλικία και την ετοιμότητα του παιδιού, προσπαθεί να απελευθερώσει τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Δημιουργεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Με κατανόηση και σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού και του εφήβου, ο ψυχολόγος στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, έχοντας ως συνοδοιπόρους σε αυτή την ευαίσθητη συνεργασία, όχι μόνο το ίδιο το παιδί ή τον έφηβο, αλλά και τους γονείς.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Ένας ειδικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει όταν θέλω να επαναξιολογήσω και να αλλάξω κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου ή μια κατάσταση που δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω. Επίσης, απευθύνομαι σε ψυχολόγο όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα επίμονο πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητά μου και με κάνει λιγότερο λειτουργικό σε προσωπικό, επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο. Η φύση της δυσκολίας προκαλεί δυσφορία και η αδυναμία διαχείρισής της οδηγεί σε συναισθηματική κατάπτωση.
Κάποιες από τις δυσκολίες για τις οποίες συχνά αναζητείται η βοήθεια ψυχολόγου περιλαμβάνουν:
- Άγχος
- Φοβίες
- Κρίσεις πανικού
- Συναισθηματικές δυσκολίες (κατάθλιψη)
- Αϋπνίες και εφιάλτες
- Διαταραχές φαγητού
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Απώλεια ευχαρίστησης για καθημερινές δραστηριότητες
- Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Δυσκολία στη διεκδίκηση
- Απώλεια και πένθος
- Διαζύγιο
- Ενδοοικογενειακά προβλήματα
- Δυσκολία διαχείρισης θυμού
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ
Με την δημιουργία μιας οικογένειας ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες στιγμές αλλά και δύσκολες. Πολλές φορές μαζί με τα θετικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν υπάρχουν και συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, ανεπάρκειας και ενοχής. Μέσα από τη συμβουλευτική γονέων μπορούν οι γονείς να ξεπεράσουν αυτά τα συναισθήματα, να μάθουν να επικοινωνούν με το παιδί τους και να αφουγκράζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να μπορούν να είναι δίπλα τους πιο αποτελεσματικά.
Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν ώστε τα παιδιά τους να μάθουν να εκφράζονται και να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση. Πως μπορούν να θέσουν υγιή όρια στα παιδιά τους και ποια η σημασία αυτών των ορίων. Πως μπορούν να είναι δίπλα τους στην εφηβεία και στις μεταβατικές περιόδους της ζωής του και πως να διαχειριστούν ένα διαζύγιο. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που συνήθως τους απασχολούν και η συμβουλευτική γονέων έρχεται να σταθεί δίπλα τους, ώστε οι γονείς να υιοθετήσουν τρόπους διαπαιδαγώγησης προσαρμοσμένους στις ανάγκες των παιδιών τους και να προλαμβάνουν συμπεριφορές που συνήθως εμφανίζονται ως αποτέλεσμα άγνοιας του γονεικού ρόλου.
Ο Ψυχολόγος ο οποίος αναλαμβάνει τη συμβουλευτική γίνεται σύμμαχος του γονιού και όχι κριτής. Έτσι ο σύμβουλος ακούει, καθοδηγεί και εκπαιδεύει τους γονείς, ώστε μέσα από συγκεκριμένα βήματα, συμβουλές ή τεχνικές να βρουν καταλληλότερους ή διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των θεμάτων που τους απασχολούν. Οι γονείς με αυτόν τον τρόπο κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες τους ή τις ενδεχόμενες μη λειτουργικές συμπεριφορές τους και να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε αρκετές περιπτώσεις
δυσκολιών του παιδιού ή ακόμα και του εφήβου είναι πιθανό να αρκεί η
"συμβουλευτική" προς τους γονείς για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ
Τα διαγνωστικά τεστ Detroit test αφορούν την μαθησιακή Επάρκεια DTLA. Το συγκεκριμένο τεστ εκτιμά 16 διαφορετικές ικανότητες και είναι κατάλληλο για παιδιά από 4.0 ως 7.11 ετών. Αποτελείται από συνθέσεις βαθμολογιών που αξιολογούν το λεκτικό, μη λεκτικό, επαυξημένη και περιορισμένη προσοχή , κινητικό και μη κινητικό. Το κριτήριο οδηγεί σε ένα γενικό πηλίκο μαθησιακής επάρκειας.
Το ΛαΤω είναι Ψυχομετρικό Κριτήριο γλωσσικής Επάρκειας .Η μαθησιακή επάρκεια καθώς και η εκτίμηση του προφορικού λόγου αποτελούν ισχυρούς προβλεπτικούς παράγοντες της μελλοντικής επιτυχίας ή αποτυχίας σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης, και είναι απολύτως απαραίτητα για την αξιολόγηση και διάγνωση διαφοροδιάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών στο γενικό πλαίσιο των δυσκολιών μάθησης και την ανάδειξη του ιδιαίτερου μαθησιακού προφίλ, απαραίτητου στο σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης.
ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
Οι ομάδες γονέων είναι ομάδες υποστήριξης και εκπαίδευσης που προσφέρουν στους γονείς την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να λάβουν καθοδήγηση σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Σε αυτές τις ομάδες, οι γονείς συναντώνται τακτικά (1 φορά την εβδομάδα για 9 συναντήσεις) για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ανησυχίες τους, να μάθουν νέες στρατηγικές διαπαιδαγώγησης και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Οι ομάδες αυτές προσφέρουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι γονείς μπορούν να αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις δυσκολίες τους.
Ο συντονιστής της ομάδας γονέων έχει έναν πολύπλευρο ρόλο. Αρχικά, διευκολύνει τη συζήτηση, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των μελών και διασφαλίζοντας ότι η επικοινωνία παραμένει θετική και παραγωγική. Επιπλέον, παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και συμβουλές για θέματα ανατροφής, ψυχολογικής ανάπτυξης των παιδιών και διαχείρισης οικογενειακών συγκρούσεων. Μέσα από την καθοδήγηση και την εκπαίδευση, ο σύμβουλος βοηθά τους γονείς να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, παρέχει συναισθηματική υποστήριξη και ενδυναμώνει τους γονείς, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση της κοινότητας μέσα στην ομάδα.